18 mei 2021 geplaatst

Vitamine D

Vitamine D zorgt ervoor dat je je fit voelt. Het geeft een boost aan je immuunsysteem en je mentale ‘mood’. Zeker nu kunnen we dat allemaal goed gebruiken! Onze voedingscoach Brenda legt je uit hoe je deze vitamine uit je voeding kunt halen.

Summertime
We gaan in ieder geval de goede maanden in voor het verhogen van het vitamine D niveau in ons lichaam. Want alleen rondom de zomer is de zonkracht in Nederland sterk genoeg om vitamine D in de huid aan te kunnen maken. Mits je voldoende buiten bent natuurlijk. Als je de hele dag achter een bureau zit heb je gemakkelijker een tekort dan de tuinman die de hele dag buiten aan het werk is.

Een tekort aan vitamine D kan dus komen door te weinig blootstelling aan zonlicht maar het kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld een hogere leeftijd, donkere huidskleur of wanneer je geen vette vis eet. Zo zijn onder andere sardientjes, zalm, makreel en haring mooie vissoorten die veel vitamine D bevatten.

Het eenduidige advies van voedingsdeskundige Brenda Frunt is dan ook: “Zorg dat je veel buiten bent in de zomermaanden én eet heel regelmatig vette vis”. “Met een goede moot zalm op je bord kom je zelfs meteen aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid”.

Brenda adviseert om 2 á 3 keer per week vis te eten. “En dan dus het liefst de vette soorten.” Je hoeft je hierbij natuurlijk niet te beperken tot het avondeten. Vis kun je prima verwerken in je lunch, gezonde tussendoortjes of in borrelhapjes. En dat hoeft écht niet veel tijd te kosten. Onze ‘John West Twist’ neem je bijvoorbeeld gewoon mee in je tas. Lekker voor op een boterham of door de salade.

Tussen onze recepten vind je genoeg inspiratie. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

John West NL

Geschreven door Brenda Frunt

Sportdiëtiste van de Voedingsacademie.

devoedingsacademie.nl