18 november 2019 geplaatst

Aan sfeer geen gebrek dit seizoen. Kaarsjes aan, lekker knus op de bank. Maar deze donkere dagen hebben ook een minder gezellige kant: je weerstand is lager, je bent sneller vermoeid en ook je humeur gaat er vaak niet op vooruit. Dat heeft alles te maken met een tekort aan zonlicht: de belangrijkste bron van vitamine D. Goed nieuws: dit tekort kun je aanvullen!

Wie nu een lange lijst met voedingstips verwacht, moeten we teleurstellen. Want om voldoende vitamine D binnen te krijgen heb je gemiddeld 10 mcg per dag nodig. En dat is nogal wat. Eigenlijk bevatten alleen vette vissoorten en de olie daaruit (vooral levertraan) veel vitamine D.

Het eenduidige advies van voedingsdeskundige Brenda Frunt is dan ook: “Ga óf op vakantie naar de zon, óf eet heel regelmatig vette vis”. Vooral sardientjes, makreel en zalm bevatten veel vitamine D. “Met een goede moot zalm op je bord kom je zelfs meteen aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid”. Ook met haring en tonijn ben je heel goed op weg.

Vitamine D zorgt ervoor dat je je fit voelt. Het geeft een boost aan je immuunsysteem en je mentale ‘mood’. Daarnaast helpt het je lichaam om calcium en fosfor op te nemen uit je voeding. Dat laatste is dan weer bevorderlijk voor de groei en het behoud van sterke botten en tanden.

Brenda adviseert om 1 á 2 keer per week vis te eten. “En dan dus het liefst de vette soorten.” Je hoeft je hierbij natuurlijk niet te beperken tot het avondeten. Vis kun je prima verwerken in je lunch, gezonde tussendoortjes of in borrelhapjes. En dat hoeft écht niet veel tijd te kosten. Onze ‘Tuna with a twist’ neem je bijvoorbeeld gewoon mee in je tas. Lekker voor op een boterham of door de salade.

Tussen onze recepten vind je genoeg inspiratie. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

John West NL

Geschreven door Brenda Frunt

Sportdiëtiste van de Voedingsacademie.

devoedingsacademie.nl