8 oktober 2019 geplaatst

Het is soms best een uitdaging: je kind voldoende vis laten eten. 1 à 2 keer per week is het advies. Maar veel gezinnen komen daar niet aan. Hoe zorg je ervoor dat het wél lukt? Wat zijn de ‘must-do’s’? We vroegen het voedingsdeskundige en diëtiste Brenda Frunt, zelf moeder van drie opgroeiende kids.

Brenda houdt jonge ouders meteen een spiegel voor: die maken vis eten veel te bijzonder. “Als je het gewoon, standaard, iedere week op tafel zet, en er verder geen big deal van maakt, scheelt dat al een hoop.”

En daar kun je het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen. “Start met de zachtere smaken. Met 10 maanden kun je bijvoorbeeld al een witvisje gaan aanbieden. Daarna bouw je het op. Probeer lekker te variëren.”

Geef je borstvoeding? Zorg er dan voor dat je óók in deze periode gevarieerd eet. En regelmatig vis op het menu zet. Je kindje went namelijk nu al aan bepaalde smaken

 

Boordevol goeds

Juist voor kids is vis eten superbelangrijk. De vetzuren, en die zitten vooral in vette vis, dragen bij aan de ontwikkeling van de hersenen. En die zijn tot je 25e levensjaar nog volop in de groei. Vis zit bovendien boordevol eiwitten, die je nodig hebt voor de groei én het herstel van je spieren. “En in kleine visjes, zoals sardientjes, zitten ook nog eens piepkleine graatjes. Hier proef je niks van, maar er zit dus veel calcium in.”

Met die 1 à 2 keer per week hoef je je trouwens niet te beperken tot het avondeten. “Mijn dochter eet ’s middags bijvoorbeeld graag makreel in tomatensaus. Kant en klaar uit blik, gewoon op een boterham. Harstikke gezond en je voelt je er lekker verzadigd door. Mooi meegenomen, want een kind in de groei kan soms de hele dag door trek hebben.”

 

Maar wat als je kind een moeilijke eter is?

“Probeer het eens op een andere manier aan te bieden. Bak viskoekjes, of ‘verstop’ de vis in een pannenkoek. Met wat rozijntjes erbij, voor een zoete twist. Ziet er leuk uit en smaakt nét even anders. Zo’n viskoekje, met zalm bijvoorbeeld, is ook lekker als tussendoortje. Stuk gezonder dan bijvoorbeeld een plak kruidkoek. In dat soort snacks zit vaak vooral heel veel suikers.

“Ik leg mijn kinderen ook uit waarom het belangrijk is om bepaalde dingen te eten. Óók als ze het minder lekker vinden. Omdat ze er spierballen van krijgen bijvoorbeeld, die ze nodig hebben om nóg beter te kunnen turnen of voetballen. En toen een klasgenootje laatst zijn arm gebroken had, legde ik uit dat hij nu extra calcium nodig had, voor zijn botten.”

Op zoek naar recepten voor kinderen?

John West NL

Geschreven door Brenda Frunt

Sportdiëtiste van de Voedingsacademie.

devoedingsacademie.nl