12 oktober 2018 geplaatst

Als de ‘r’ in de maand zit, vliegen de reclames voor vitamine D-tabletten ons om de oren. Vitamine D krijgen we in de warmere maanden vooral binnen via zonlicht. Het wordt omgezet in calcitriol, wat zorgt voor een gezonde weerstand, een gezond evenwichtsgevoel en de aanmaak van eiwitten in spieren. En dat is niet het enige. Een tekort aan vitamine D kan vermoeidheid en depressieve klachten in de hand werken. In de wintermaanden komen we moeilijker aan voldoende vitamine D. Aanvullen dus! Maar waar halen we het vandaan als de zon zich niet laat zien? Wij als Nederlanders zijn pechvogels, doordat de zonkracht bij ons een stuk lager is in de herfst en winter. Gelukkig kunnen we de gemiste vitamine D in deze maanden aanvullen door, jawel, vette vis! Gemiddeld hebben we 10 microgram vitamine D extra nodig per dag. Kabeljauwlever is koploper in de levering van vitamine D. Een theelepeltje hiervan en je zit al op meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zalm, makreel en sardientjes spannen niet de kroon, maar zijn ook goede leveranciers van deze vitamines! Met een goed recept is het een feestje om vis te eten. Zonnig hoor, die zalmstukjes met pasta, citroen en tijm.

John West NL

Geschreven door Brenda Frunt

Sportdiëtiste van de Voedingsacademie.

devoedingsacademie.nl