27 augustus 2018 geplaatst

Als je veel sport heb je het vast al eens meegemaakt: na een intensief eerste kwartier van je workout krijg je ineens steken. No, daar gaat je PR! Er zijn natuurlijk trucjes om er ter plekke vanaf te komen, maar voorkomen is beter dan genezen.

Het zit ‘m – surprise, surprise – in je voeding. Sporten doe je niet alleen buiten of in de sportschool – je legt de basis in de keuken. Een gezond dieet met veel variatie is daarom essentieel. Maar dat is niet het enige waar je rekening mee moet houden: ook je eet-timings hebben invloed op je prestaties. Daarom kun je het beste 2 tot 3 uur voor je training of wedstrijd je laatste maaltijd eten.

Als je te dicht op het evenement een grote maaltijd eet, kun je daar last van krijgen. Dat komt omdat je maag hard moet werken om het eten te verwerken. Hier heeft het veel bloed voor nodig. Dat bloed kan dus niet op hetzelfde moment naar je spieren gaan. En laat je dat nou net nodig hebben als je intensief sport…

Kortom: niet teveel/te zwaar eten van te voren. Een kleine snack als het alom gekende
banaantje geeft voldoende energie om minstens een uur vol te houden, mits je de rest van de dag goed hebt gegeten. Na het sporten kan je uiteraard weer helemaal los gaan. Liefst met zoveel mogelijk eiwitten voor het herstel van je spieren.

Recept nodig? Probeer deze Omelet met makreel voor extra eiwit inname.

John West NL

Geschreven door Brenda Frunt

Sportdiëtiste van de Voedingsacademie.

devoedingsacademie.nl