@Melk is goed voor elk.@ Deze slogan van vroeger staat vast nog in je geheugen gegrift. En dat is niet zo gek, want in de jaren 80 en 90 werd er volop campagne gevoerd voor calciuminname. Even je kennis opfrissen: calcium is verantwoordelijk voor de opbouw en het onderhoud van je botten in je gebit. ook helpt calcium tegen botontkalking op latere leeftijd en is het nodig voor een goede verwerking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Kortom: vrij essentieel om binnen te krijgen!

Is melk dan de enige manier om aan de ADH calcium te komen? Het antwoord is nee. In sommige vissoorten zit namelijk nog veel meer calcium. Ter vergelijking: in 100 gram, (gegrilde) sardines zit 320 mg calcium en in 100 ml halfvolle melk maar 116 mg calcium.

Daarnaast hebben sardines nóg een verborgen kracht. De opname van calcium is namelijk ook afhankelijk van twee andere aspecten: de hoeveelheid beweging en vitamine D. Te weinig beweging of vitamine D zorgt ervoor dat de opname van calcium in ons lichaam daalt. Veel bewegen zul je zelf moeten doen, maar met de inname van vitamine D kunnen de sardines je wel helpen. Sardines bevat naast calcium namelijk ook een een 4.8 microgram vitamine D. Extra reden om de sardientjes regelmatig op het menu te zetten!

John West NL