Tonijn is en blijft een érg populaire vis. Niet zo gek, want tonijn zit vol voedingsstoffen en is dus een belangrijk onderdeel van een gebalanceerd dieet. Bovendien is tonijn ook érg lekker! Doordat tonijn zo populair is, wordt er veel op gevist. Er zijn verschillende soorten tonijn, maar in Nederland verkoopt John West alleen skipjack tonijn. Dit is één van de kleinste tonijnsoorten en staat bekend om de lekkere intense smaak. Naast dat skipjack minder gevoelig is voor overbevissing, doen we er ook nog eens alles aan om de vangst zo duurzaam mogelijk te maken. Hoe we dat doen? Dat lees je in deze blog.

 

Skipjack, de gestreepte tonijn, is de meest gevangen tonijnsoort. Het grootste gedeelte wordt gevangen voor de verkoop in blik. De soort komt overal voor, maar 70% van de populatie leeft in de Stille Oceaan. De tonijn zwemt in de midden en bovenlaag van de zee waardoor er makkelijk op gevist kan worden. Dit kan leiden tot overbevissing. Dit houdt in dat er te veel vis in een bepaald gebied wordt gevangen waardoor die vissoort daar verdwijnt. De skipjack tonijn daarentegen is minder gevoelig voor overbevissing dan andere tonijnsoorten, omdat de soort zich snel voortplant én binnen twee jaar volwassen is.

 

Tuna commitment

Als één van ’s werelds grootste leveranciers van tonijn in blik nemen we onze verantwoordelijkheid en zorgen we ervoor dat óók de generaties na ons kunnen genieten van het goede van tonijn. Daarom sluiten wij ons volledig aan bij de commitment van onze moederorganisatie Thai Union. Het bedrijf koopt uitsluitend 100% duurzame tonijn in van visserijen die MSC-gecertificeerd zijn óf, door hun deelname aan visserijverbeteringsprojecten (FIP’s), hard op weg zijn deze certificering te krijgen. Het streven was om eind 2020 minimaal 75% te halen. Deze belofte zijn we nagekomen. Tegen het einde van 2020 was zelfs meer dan 87% van onze merktonijnproducten afkomstig van een FIP- of een MSC-gecertificeerde visserij. Onze duurzaam gevangen skipjack tonijn is te herkennen aan het blauwe MSC-logo en het SeaChange© logo op de verpakking. Lees meer over SeaChange© via deze link.

 

Wij doen er dan ook alles aan om de vangst van onze John West skipjack tonijn zo duurzaam mogelijk te maken. Zo kun jij met een gerust hart genieten van onze tonijn!

John West NL