Header

Over John West
Ontdek het verhaal achter elk blikje
Onze Duurzaamheidsbelofte
Onze Producten en Recepten
Vissers Fun

Interactive Section

Banner

JOHN WEST IN DE MEDIA

Terug naar hoofdmenu

John west kondigt nieuwe fase aan in de verwerking van tonijn uit duurzame visserij

Utrecht, 26 augutsus 2011 - Producent van visconserven John West heeft een plan van aanpak bekendgemaakt ter ondersteuning van duurzame tonijnvisserij en biodiversiteit van de zee. Het belangrijkste doel van het plan is om eind 2016 tonijnconserven op de Nederlandse markt te brengen die uitsluitend zijn geproduceerd met tonijn afkomstig uit de volgende vangstmethoden: “pole-and-line” (met hengel gevangen); “purse seine” (ringnet) zonder FADs (“Fish Aggregation Devices” – lokvloten) of een combinatie daarvan.

Bart de Vuijst, Country Manager John West Holland: “Het lanceren van ons transparante en gedetailleerde plan van aanpak betreffende de duurzaamheid van tonijn betekent een grote verandering voor ons bedrijf. Wij moeten de volledige steun krijgen van de eigenaren van vissersboten, detaillisten en de consument voor het bereiken van onze doelen. We beseffen dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar we hebben ons ertoe verplicht duurzame visserij in de kern van ons bedrijf op te nemen.”

Vijfjarenplan

Het vijfjarenplan is ontwikkeld in overleg met Greenpeace, mariene biologen en de ISSF (International Seafood Sustainability Foundation), waarvan het Wereld Natuur Fonds één van de oprichters is. Er zal een begin worden gemaakt met de volgende transparante stapsgewijze uitvoering:

1. Voor de verkoop van tonijnconserven op de Nederlandse markt zal John West eind 2012 tenminste 25% tonijn verwerken afkomstig van pole-and-linevisserij.

2. Voor de verkoop van tonijnconserven op de Nederlandse markt zal John West eind 2013 tenminste 35% tonijn verwerken afkomstig van pole-and-linevisserij. Voor de overige 65% zal John West als tussentijdse maatregel alleen tonijn aankopen op basis van ringnetten met FADs met dien verstande dat de schepen ieder jaar gekwalificeerde “best-practice audits” van bijvangsten kunnen aantonen en waarbij is overeengekomen dat zij maatregelen nemen om tot een bijvangstreductie te komen van 50% in 2014.

3. Voor de verkoop van tonijnconserven op de Nederlandse markt zal John West eind 2014 tenminste 50% tonijn verwerken afkomstig van pole-and-linevisserij. Voor de overige 50% zal John West als tussentijdse maatregel alleen tonijn aankopen op basis van ringnetten met FADs, waarbij de schepen kunnen aantonen dat zij de bijvangst met 50% hebben verminderd t.o.v. 2011.

4. John West stimuleert en ondersteunt alle initiatieven die tot een visserij met ringnetten zonder FADs kunnen leiden.

5. John West zal eind 2016 alle tonijn in conserven die op de Nederlandse markt komen betrekken uit pole-and-line en ringnetvangsten zonder FADs, die op juiste wijze zijn gecontroleerd.

6. John West blijft contact houden met Greenpeace, wetenschappers, de ISSF en andere belanghebbende partijen om ervoor te zorgen dat bij de uitvoering van dit plan van aanpak de doeltreffendheid en transparantie worden gewaarborgd.

7. Bovendien ondersteunt John West de oprichting van de Pacific Commons Marine Reserves en verplicht zich ertoe geen aankopen te doen uit deze gebieden.

8. De lancering van het aankoopbeleid voor tonijn maakt onderdeel uit van een bredere mix van duurzaamheidsinitiatieven, waaronder het eerbiedigen van mariene reservaten en het volledig voldoen aan de IUU-regel (Illegale, Ongerapporteerde en Ongereguleerde) van de EU.

Pole-and-Line in het visconservenschap

Als start van de invoering van het nieuwe plan voor de aankoop van tonijn brengt John West, in september 2011, een nieuw assortiment pole-and-line gevangen tonijnconserven op de markt. Deze introductie betekent een investering voor John West, die duurzame visserij als kern beschouwt van zijn bedrijf, daarbij strevend naar realistisch opgestelde en te verwezenlijken doelen.

De eerste producten van het pole-and-line-assortiment omvatten blikjes tonijnstukken in de varianten water en olijfolie. Deze zijn vanaf half september verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten. Het op de markt brengen van conserven van pole-and-line tonijn vormt een belangrijk onderdeel van John West’s duurzaamheids- en traceerbaarheidsbeleid.

MSC en herkomst

John West heeft sinds het eerste kwartaal van dit jaar een reeks van conserven in zijn assortiment die het MSC (Marine Stewardship Council) logo dragen. Dit zijn zalm, makreel en sardines. Ook geven alle producten van John West uitgebreide informatie om te voldoen aan de hoogste eisen van traceerbaarheid, waaronder de soort vis en de zee waarin de vis is gevangen.

41% van de Nederlanders eet bewust vis

Onderzoeksbureau Panel Wizard onderzocht in augustus 2011, in opdracht van John West, het gebruik van vis ten aanzien van de verhoogde aandacht voor duurzaamheid in de media. 28,2% van de 770 ondervraagde Nederlandse consumenten geeft aan bewuster met hun visconsumptie bezig te zijn door de gestegen aandacht voor duurzaamheid. 12,9% was hier al bewust mee bezig en eet alleen maar duurzame vis.

Terug naar boven

Mening

Score & Mening

Er zijn geen meningen over dit artikel.

Geef Je Mening

X

Delen:

Promotional Content

Bekijk onze producten

Bekijk onze producten

Er is meer dan alleen tonijn. Ontdek daarom ook onze andere vissoorten.

Bekijk onze producten

Ontdek het verhaal achter elk blikje

Ontdek het verhaal achter elk blikje

Voer de code van het blikje in en zie precies waar jouw malse wilde vis gevangen is.

Traceer jouw blikje

Waarom houden wij van vis

Waarom houden wij van vis

Ontdek alle gezonde voordelen van onze vis en leer meer over onze laatste innovaties.

Waarom houden wij van vis